7 Tips voor thuiswerken
Mensen zijn doorgaans bang voor veranderingen en hebben weinig zin het zichzelf onnodig lastig te maken. We doen automatisch wat we altijd al deden en voelen ons veilig bij onze vertrouwde habits en bij bekend gedrag. En als de “need to change” niet erg hoog is, vertonen we liever uitstelgedrag, vluchtgedrag of steken onze kop in het zand.
Nu de wereld knarsend en piepend tot stilstand is gekomen, hebben we geen keus meer: iedereen staat voor een nieuwe situatie en zal zijn gedrag en gewoontes wel moeten aanpassen. Waar de een moet leren balanceren tussen thuiswerken en babysitten, staat de ander voor de uitdaging hoe met een volledig lege agenda om te gaan. Voor iedereen is de toekomst onzeker, niemand weet hoe de nieuwe wereld eruit zal gaan zien en wat de consequenties voor hem of haar precies zullen zijn. Feit blijft dat we ons nu, maar ook straks zullen moeten gaan aanpassen. Of we willen of niet. En dat is lastig, voor iedereen.
Een goede mentale en fysieke weerbaarheid helpt om beter om te gaan met veranderingen en onzekerheden. Maar hoe doe je dat, je weerbaarheid vergroten in deze corona-tijd?
Uit alle tips en adviezen die er de laatste tijd al verschenen zijn, volgen hieronder de belangrijkste:
7 Tips voor thuiswerken
- Structuur. Sta op tijd op. Plan voor iedere dag een aantal activiteiten en zorg -zeker als je thuis werkt- voor voldoende breaks. Kom regelmatig uit je stoel en achter je scherm vandaan. Een vast ritme helpt om met deze nieuwe thuis(werk)situatie om te gaan.
- Creëer een duidelijk begin- en eindmoment als je thuis werkt. Laat werk en prive niet continu in elkaar overlopen, stel grenzen.
- Stimuleer je mind en leer wat nieuws, begin met een cursus, studeer een taal, prikkel jezelf met nieuwe ontwikkelingen. Als je jezelf tussen het werken door beloont met activiteiten die jij leuk vindt, houd je de nieuwe situatie veel langer vol.
- Ontspanning: zorg voor voldoende echte ontspanning. Leg die telefoon weg, laat het nieuws het nieuws. Lees een boek, ga tuinieren, kook de sterren van de hemel of geniet gewoon van de lentezon.
- Klussen: of je nu een muur gaat verven, een fotoboek in elkaar gaat flansen of de zolder gaat opruimen.. niets is zo bevredigend als het klaren en kunnen wegstrepen van een klus.
- Beweging. Fysieke inspanning ontspant. Naast regelmatig wandelen en fietsen is het ook goed om een paar keer per week een echte workout te doen, die je hartslag verhoogt en je spieren versterkt. Zo blijf je fit en gezond en wellicht kom je wel sterker uit deze periode dan je daarvoor was.
- Sociale contacten: Door het gemis van live informeel contact met vrienden, familie en collega’s komt ons welbevinden onder druk te staan. Dus onderhoud je sociale contacten -nu meer dan ooit-, en bel, app, mail. Organiseer een borrel met je vrienden via Skype of doe een hangout-koffie-sessie met kantoor.
Dit zijn maar algemene tips, het gaat erom dat je een aanpak vindt die werkt voor jou. Het helpt als we het nieuwe gedrag ook leuk vinden, dus maak het jezelf niet te moeilijk en kies voor nieuwe gewoontes die bij je passen en die je dus kunt volhouden!
Deze blog is geschreven door Mariska Werlich. Mariska is als coach werkzaam bij Employment Services. Haar specialisme is Loopbaanadvies, Coaching en Talentontwikkeling.
Succes met thuiswerken!
Team Employment Services