Tips voor solliciteren: het CV en de motivatiebrief
In onze blogserie Tips voor solliciteren geven wij onze belangrijkste tips betreffende het sollicitatieproces. Vorige keer gaven we tips voor het sollicitatiegesprek. Deze keer zullen we je helpen dit gesprek binnen te slepen. Een voorwaarde om te worden uitgenodigd is namelijk een goed Curriculum Vitae (CV) en een goede motivatiebrief. Lees snel verder en kom erachter hoe je dit doet!
Tips voor solliciteren: het CV
Een goede indruk maken begint al vóór het sollicitatiegesprek. Opdrachtgevers krijgen per openstaande functie vaak tientallen reacties, dus het is belangrijk dat je hier de juiste stappen maakt om boven de rest uit te springen. Dit begint bij het op orde hebben van je CV. Je CV is namelijk een visitekaartje van jezelf en zal altijd door de opdrachtgever gelezen worden voordat je wordt uitgenodigd op gesprek. Op een CV vind je persoons- en adresgegevens, een foto, je typering, je opleiding en werkervaring en eventuele hobby’s. Een goed CV is maximaal 2 pagina’s.
Tips voor CV: Personalia en foto
Je persoon- en adresgegevens (personalia) spreken voor zich, maar moeten wel kloppend zijn. Denk aan je naam, je adres en woonplaats, je telefoonnummer, je e-mailadres, je geboortedatum en je burgerlijke staat. Verder is het belangrijk om een representatieve foto van jezelf hierbij te plaatsen. Idealiter straalt deze foto positieve energie en vriendelijkheid uit. Je hoeft niet te serieus te zijn, lachen mag!
Tips voor solliciteren: Typering
Verder is het belangrijk om een duidelijke typering van jezelf op je CV te zetten. Een typering bestaat uit drie regels tekst waarin je beschrijft wie je bent, waar je goed in bent en wat je wil. Met andere woorden, dit is de gelegenheid om jezelf te pitchen. Hieronder geven wij een voorbeeld van een goede typering:
Tips voor CV: Opleiding en werkervaring
Vervolgens kijkt de opdrachtgever naar je opleiding en eerdere werkervaring. Bij opleiding vertel je welke opleidingen je allemaal hebt voltooid. Als je relevante cursussen hebt gevolgd, kunnen die hier ook genoemd worden. Bij het kopje werkervaring vertel je over je vorige (vaste) banen, maar ook ogenschijnlijk minder relevante baantjes zijn verstandig om te noemen. Denk aan stages, horeca-werk, een krantenwijk of oppassen. Waarom? Dit laat de opdrachtgever zien dat je de motivatie en de wil hebt om te werken. Vertel kort wat je functie was, wie je werkgever was en wat je taken waren. Noem je opleiding en werkervaring in omgekeerd chronologische volgorde.
Tips voor solliciteren: Hobby’s
Ten slotte is het een goed idee om je hobby(‘s) kort uit te lichten. Het is namelijk belangrijk dat de opdrachtgever een beeld krijgt van wie jij bent als persoon. Door je hobby(’s) te belichten geef je de opdrachtgever een kijkje in je leven en onderscheid je jezelf van de concurrentie. Ook humaniseer je hiermee het beeld dat de lezer van jouw CV van je heeft. Je bent namelijk niet alleen iemand die de functie wil hebben, maar ook een mens die in het team moet passen. Schroom dus niet je hobby’s uit te lichten!
Tips voor solliciteren: de Motivatiebrief
Nu je CV op orde is, is het tijd om aan de motivatiebrief te beginnen. Tegenwoordig zullen de meeste bedrijven vragen om je sollicitatie te versterken met een motivatiebrief. In deze brief moet jij laten weten waarom je denkt geschikt te zijn voor de functie en waarom je bij het bedrijf wilt werken. Zorg ervoor dat deze brief kort, maar krachtig is. Werkgevers krijgen veel van deze brieven binnen en hele essays zullen niet gelezen worden. Wees daarom bondig en maak snel duidelijk wat je wilt zeggen. Belangrijk hierbij is dat je verbinding tussen de vacature en je CV maakt. Lees de vacature goed door en kom erachter waar de functie overeenkomt met je CV. Ook is het verstandig om de motivatiebrief persoonlijk te maken. De brief is namelijk een grote kans om je persoonlijkheid te laten zien en de lezer te overtuigen dat jij het waard bent om uitgenodigd te worden voor het sollicitatiegesprek. Ten slotte hebben wij nog drie algemene tips:
- Laat je brief lezen door iemand anders! Zelf zul je toch sneller over foutjes heenlezen. Ook zal een ander sneller in de gaten hebben hoe je overkomt in de brief.
- Wees niet te snel tevreden met je brief! Je laatste brief is het beste. Blijf je eerste brief verbeteren tot je de beste versie van deze brief hebt.
- Spellingcontrole: zorg ervoor dat je een goede spellingcontrole uitvoert. Spellingsfouten kunnen onprofessioneel overkomen en zijn eenvoudig te voorkomen, dus zorg dat je hier geen steken laat vallen.
Meer informatie over solliciteren?
Heb je meer hulp nodig bij het opstellen van je CV of je motivatiebrief? Of wil je graag een second opinion? Neem dan snel contact met ons op en wij helpen je verder. Lees ook het eerste deel in onze tips voor sollicitatie reeks: tips voor het sollicitatiegesprek.