Skip to main content

Sollicitatietip 1     Hoe bereid je je voor op online solliciteren?
Zorg ervoor dat je er representatief uitziet. Trek hetzelfde aan wat je had aangetrokken wanneer het een face-to-face gesprek zou zijn. Kies de kleding waarin je je lekker voelt, want wanneer je je netjes aankleedt, werkt dat ook als goede motivatie voor jezelf.

Sollicitatietip 2     Op welke plek in huis ga je online solliciteren?
Kies een rustige en neutrale plek om je gesprek te kunnen voeren. Let op eventuele zonsinval of schaduw, zodat je gezicht goed in beeld is. Een rustige achtergrond helpt ook. Dus ga bij voorkeur bij een witte muur zitten. Overigens kan je bij sommige beeld-bel-programma’s je achtergrond wazig maken of zelfs een eigen creatieve achtergrond selecteren (o.a. bij Zoom). Kies een ruimte waar je geen last hebt van achtergrond geluiden en ga niet bij een open raam zitten als daar veel lawaai vandaan komt.
Tot slot, zet altijd je telefoon uit wanneer je een gesprek via de laptop of Ipad voert.

Sollicitatietip 3     Waar moet je verder op letten tijdens het online solliciteren?
Bij een videogesprek is je lichaamshouding moeilijker te beoordelen dan in het echt. Let daarom extra op het maken van oogcontact. Kijk daarom naar degene met wie je in gesprek bent en niet naar jezelf. Dit betekent dat je in de camera moet kijken. Daarnaast is het belangrijk dat je armen en handen in beeld zijn, waardoor je meer van jezelf kan laten zien. Straal in ieder geval enthousiasme uit!

Sollicitatietip 4     Wees jezelf bij online solliciteren!
Solliciteren via video is altijd minder natuurlijk dan een face-to-face gesprek. De verleiding is groot om een spiekbriefje te gebruiken. Let erop dat je ook spontaan en natuurlijk over blijft komen en een spiekbrief alleen als geheugensteun gebuikt.

Sollicitatietip 5   Oefen met online solliciteren
Oefen het gesprek via FaceTime of Skype met een bekende en benader deze oefening ook als een zakelijk gesprek. Op deze manier raak je vertrouwd met de techniek en krijg je er meer handigheid in. Daarnaast raak je gewend aan hoe je online overkomt en dat resulteert in meer zelfvertrouwen.

Het is ook belangrijk om goed de apparatuur te checken (beeld, geluid en microfoon). Dat voorkomt dat op het moment suprême de Skype-app op je telefoon of laptop niet werkt of je microfoon weigert. Vraag dus goed welke video-tool er gebruikt gaat worden en test van tevoren goed. En doe de test niet 10 minuten voor aanvang van het gesprek, maar bij voorkeur minimaal 1 dag voorafgaand aan het gesprek.

Ben je benieuwd naar tips om goed in het echt te solliciteren? Klik dan hier. Ook onze coach kan je helpen bij het voorbereiden van een sollicitatie. Klik hier om contact met Mariska op te nemen.
Veel succes!

Deze sollicitatie tips zijn opgesteld door onze consultant Diederik Leeman. Wil je meer tips of informatie over solliciteren via een videocall, dan kan je uiteraard contact opnemen met Diederik of één van de andere consultants van Employment Services.

Team Employment Services