Skip to main content

‘’Door mijn collega’s bij Employment Services ben ik goed op de hoogte van wat er speelt op de arbeidsmarkt en waar mensen tegenaan lopen. Dat is onmisbaar als coach!’’, vertelt Mariska. ‘’Ik word gevoed met informatie en ik geef dit ook weer terug, dus we leren heel veel van elkaar.’’

Hoe is Mariska bij Employment Services terechtgekomen?

Mariska is 20 jaar geleden het coachingsvak ingestapt, is bij verschillende bureaus aangesloten geweest en heeft ook zelfstandig gewerkt. Als zelfstandige merkte ze toch dat ze wat miste: ‘’Als je zelfstandig werkt, merk je pas hoe leuk het is om een team om je heen te hebben. Het paasontbijt, de kerstlunch, het kunnen sparren met elkaar. Het is een warm bad en het gevoel dat je bij een club hoort is heel waardevol.’’

Toen Mariska bij een andere organisatie was aangesloten, had ze vaak contact met Janine Trompetter, een oud collega die toen ook werkzaam was bij Employment Services. ‘’Janine vroeg mij of ik een keer kwam lunchen en dit gebeurde steeds vaker. Zo ben ik in contact gekomen met Diederik Leeman en werd mij gevraagd of ik me bij Employment Services wilde aansluiten. Inmiddels zijn we 10 jaar verder!’’

Wat maakt Employment Services zo leuk?

Wat Mariska voornamelijk is bijgebleven in de 10 jaar bij Employment Services is het gezellige team. ‘’Employment Services is zo leuk omdat de collega’s heel leuk zijn. Ik kan het goed vinden met iedereen, iedereen neemt zijn werk serieus en staat op een prettige, ontspannen manier in het leven. Vrijheid en eigenheid zijn belangrijk, je moet niks. Ook is er veel humor en steunen we elkaar, wat heel belangrijk is op de werkvloer.’’

Wat heeft Mariska in de laatste 10 jaar geleerd?

In de laatste 10 jaar heeft Mariska zichzelf verder ontwikkeld. ‘’Ik heb afgelopen jaar bijvoorbeeld de opleiding tot coach expert bij Nonons afgerond, een opleiding op senior practitioner niveau en ben nu ook aangesloten bij de beroepsvereniging NOBCO. Daarnaast volg ik regelmatig seminars, zit ik in een hele goede intervisieclub en spar ik graag met mijn collega’s waar ik ook weer nieuwe inzichten van krijg. Ik ben nooit klaar met leren en dat is zo fijn aan coach zijn! Want ook van je coachees leer je ontzettend veel.’’ En dat leren is precies wat Mariska de volgende 10 jaar wil gaan doen: ‘’Ik wil doorgaan op deze voet. Mezelf blijven ontwikkelen, de markt goed in de gaten houden en blijven investeren in de relaties die ik in de loop der jaren heb opgebouwd.”

Waarom is coaching zo belangrijk?

Mariska vertelt dat coaching voor een bedrijf als Employment Services onmisbaar en een perfecte match is: ‘’Coaching sluit heel goed aan op de dienstverlening van Employment Services, het geeft verdieping en voegt waarde toe. Je kan kandidaten bijvoorbeeld helpen zich beter te presenteren tijdens een sollicitatiegesprek. Maar ook iemand die net via Employment Services is aangenomen kan de hulp van een coach gebruiken. De eerste 100 dagen in een nieuwe baan kunnen erg uitdagend zijn en dan is het fijn als je een neutrale professional naast je hebt staan die je daarbij kan helpen. Ook als je als werkgever een werknemer hebt die niet meer goed functioneert kun je mij via Employment Services inschakelen. Mijn collega’s vullen de opengevallen rol in en ik begeleid de werknemer verder bij zijn zoektocht op de arbeidsmarkt.’’

Welke coaching tips heeft Mariska?

Tenslotte heeft Mariska nog een tip voor zowel opdrachtgevers als kandidaten: ‘’Ik wil aan opdrachtgevers meegeven dat mensen je belangrijkste kapitaalgoed zijn. Luister naar je medewerkers! Je wilt waardevol personeel behouden en dat kan door het geven van aandacht. Geef erkenning, waardering, zorg voor sociale veiligheid en wees betrokken en aandachtig. Voor kandidaten is mijn tip dat coaching altijd een toegevoegde waarde kan zijn. Vroeger werd coaching vooral ingezet als je een probleem had. Nu is dat niet meer zo! Je doet het heel goed, maar er is misschien een punt wat beter kan. En soms kan een kleine verbetering tot hele mooie dingen leiden!”

Interesse in coaching?

Ben je na het lezen van dit interview geïnteresseerd in een coachingstraject? Of lijkt het je een goed idee om voor je werknemers een coach in te schakelen? Stuur dan een bericht naar Mariska, of neem met ons contact op.