Skip to main content

Executive Search voor sociale media

Executive Search wordt ook wel headhunten genoemd. Voor de komst van het internet werd dit vaak door headhunters toegepast om directeuren en managers op top niveau te vinden. De headhunters en Executive Search bureaus vonden de kandidaten via het zogenaamde ‘old boys’ netwerk. Dit is een netwerk van gevestigden van een organisaties die langdurig binnen deze organisatie blijven zitten. Echter werd er ook veel handmatig gezocht, op een enigszins brutale manier.

Zo werd door bureaus naar de recepties van bedrijven gebeld met een smoesje om erachter te komen wie de directeur van het bedrijf was. Vervolgens werd de directeur benaderd en werd een functie voorgelegd. Dit is natuurlijk een arbeidsintensief proces, waarbij communicatie met zowel de kandidaat als de opdrachtgever vooraan stond. Het proces bestond voornamelijk om kandidaten voor top posities te zoeken. Het was namelijk moeilijk om aan kandidaten op lager niveau te komen. Een junior controller was bijvoorbeeld niet zichtbaar, zowel buiten als binnen de organisatie. Tegenwoordig ziet het proces er door technologische ontwikkelingen anders uit.

Executive Search na sociale media

Vandaag de dag wordt de Executive Search methode niet alleen voor het werven van top functies ingezet. Door de komst van LinkedIn, andere sociale media en online vacaturebanken zijn veel meer doelgroepen zichtbaar en bereikbaar. Uiteraard wordt er nog steeds veel gebruik gemaakt van persoonlijke netwerken, maar de wereld is een stuk transparanter, open en toegankelijker geworden. Het is daarom voor bureaus makkelijker geworden om nog onbekende (potentiële) kandidaten te benaderen. De enigszins brutale manier is niet meer nodig om geschikte kandidaten te vinden en de pool aan potentiële kandidaten is groter geworden. Hiermee is de grens tussen Executive Search en Werving en Selectie vervaagd.

We voorspellen dat Executive Search de komende jaren nog sterker gaat veranderen, met name door Artificial Intelligence (AI). Waar het nu al een stuk makkelijker is om potentiële kandidaten te benaderen, zal dit in de toekomst nog makkelijker gaan. Het vinden van kandidaten kan door AI deels geautomatiseerd worden. Ook kunnen recruiters gebruik maken van AI-tools die kandidaten kunnen beoordelen tijdens sollicitatiegesprekken. Benieuwd naar meer informatie over AI? Lees verder in onze blog!

Employment Services en Executive Search

Bij Employment Services wordt de Executive Search methode gebruikt voor zowel functies op topniveau, als de niveaus daaronder. Wel gaat het voornamelijk om koersbepalende rollen met een salaris vanaf €100.000 op jaarbasis. Denk bijvoorbeeld aan sales directeuren, commercieel directeuren, Chief Commercial Officers (CCO) en sales managers. We nemen het gehele proces van intake tot eventuele nazorg uit handen en dit neemt gemiddeld 8 weken in beslag.

Employment Services heeft al meer dan 45 jaar ervaring met de Executive Search methode en beschikt dan ook over veel relevante kennis en een ruim netwerk waaruit wij de beste ‘C-level kandidaten’ kunnen vinden. Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal weten wij executive functies in te vullen.

Meer weten?

Ben je een professional en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of heb je een openstaande vacature op executive niveau? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.