Coaching tips: hoe ga je om met veranderingen?
Dat verandering voor veel mensen moeilijk is, wordt door onze coach Mariska Werlich onderschreven. Je weet immers wat je op het moment hebt, maar niet precies wat je krijgt wanneer je iets anders gaat doen. Die onzekerheid en de angst voor het onbekende zorgen ervoor dat mensen vaak niet in beweging durven te komen en bepaalde doelen niet kunnen bereiken. Maar wanneer de wens naar verandering groot genoeg is, ben je misschien wel bereid de prijs te betalen die gepaard gaat met verandering. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe baan of gaat verhuizen, het kost tijd, moeite en energie. Daarom geven we in deze blog tips hoe je met verandering om kunt gaan.
Spanning rondom veranderingen
Hoe ontstaat deze spanning rondom verandering eigenlijk? Mariska legt uit dat je jezelf in de loop der jaren bepaald gedrag hebt aangeleerd: automatismen of gedragspatronen die je helpen met bepaalde situaties om te gaan. Het kan echter blijken dat deze patronen niet meer passen bij wie je nu bent als mens. Dit kan je weghouden bij wat je belangrijk vindt. Zo kan het zijn dat je nog steeds in je schulp kruipt in bijzijn van een dominante collega of een muur optrekt wanneer mensen te dichtbij komen. Vroeger was dit een prima beschermingsmechanisme! Maar nu kan het je weghouden van bijvoorbeeld een gewenste promotie. Tijd om te veranderen dus, maar hoe doe je dat?
Tips voor het omgaan met veranderingen
Mariska heeft een paar belangrijke tips voor iedereen die op dit moment te maken heeft met verandering en bijbehorende spanningen.
1. Je bent niet alleen
Iedereen vindt verandering spannend! Soms kan de angst voor verandering erg isolerend voelen, maar besef dat je niet alleen bent. Bespreek het met anderen en je zult erachter komen dat veel mensen deze gevoelens delen.
2. Bereid je goed voor
Hoe beter je weet wat je kan krijgen, hoe kleiner je de onzekerheidsfactor maakt. Stel je bent op zoek naar een nieuwe baan. Ga dan goed op onderzoek uit! Hoe is de bedrijfscultuur, wat vinden anderen van het bedrijf, wat zijn de voordelen van de nieuwe functie? Hoe meer je onzekerheid wegneemt, hoe makkelijker het is om je doelen te bereiken.
3. Schrik niet van terugval
In alle eerlijkheid kan het gebeuren dat je een terugval meemaakt in het bereiken van je doelen. Dit is normaal. Het feit dat je de terugval kan herkennen is al een stap op zich, dus ga gewoon verder wanneer iets tegenzit!
4. Formuleer je doel positief
Wanneer je spanning voelt bij een bepaalde verandering, zoals het veranderen van baan, is het verstandig om je doel positief te formuleren. ‘Ik wil minder vaak met tegenzin naar mijn werk’ is zeker een doel, maar wel negatief geformuleerd. Denk daarom bijvoorbeeld ‘Ik wil met plezier naar mijn werk’. Vertaal je doel naar iets positiefs, want dit werkt bij het behalen van dit doel en vermindert spanning.
5. Vind een vertrouwenspersoon
Wanneer je hebt besloten om iets aan je huidige situatie te veranderen, is het verstandig om een vertrouwenspersoon te vinden. Maak iemand deelgenoot van je plannen en wees open over je progressie. Deze persoon kan in de vorm zijn van een partner, een vriend, een collega of je baas, maar ook in de vorm van een coach.
Coaching voor veranderingen
In haar coaching praktijk gaat Mariska met haar coachees op zoek naar het hoe en waarom van bepaald gedrag en welke consequenties dat heeft. Het is namelijk makkelijker om op zoek te gaan naar alternatief gedrag wanneer je je bewust bent van waarom je op een bepaalde manier handelt. Ben je bijvoorbeeld bang om te vragen om een promotie? Mariska zoekt samen uit hoe dat kan en wat je kan doen om dit te veranderen. Met kleine stapjes en milde inzichten geef je zo verandering vorm!
Meer weten?
Herken je je in het verhaal van deze blog en zou je graag in gesprek gaan met onze coach Mariska? Neem dan vrijblijvend contact met haar op. Heb je andere vragen of ben je juist op zoek naar een nieuwe uitdaging? Neem dan vrijblijvend contact op met Employment Services.