Skip to main content

Tekort aan Finance professionals

Waarom is er zo’n groot tekort aan Finance professionals? Zoals eerder gezegd is de expertise die van Finance professionals wordt verwacht veel specialistischer geworden. Hierdoor dreigt een groot tekort aan professionals die op het gewenste niveau kunnen functioneren. Je moet als financial tegenwoordig niet alleen hoger geschoold zijn, maar ook kennis hebben van allerlei privacyregels, toezichtregels en data-analyses. Er wordt meer van financials gevraagd, waardoor de poel van geschikte professionals kleiner wordt. Daarbij komt ook nog dat steeds minder studenten zich inschreven voor financiële studies door de bankencrisis en schandalen als Ahold en Enron in 2002. Het aanbod aan Finance professionals is dus kleiner geworden.

Daarentegen is de vraag naar Finance professionals groter geworden. Tijdens de coronacrisis ging het werk van financials door en werd zelfs ingewikkelder. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van compensatie in verschillende sectoren. Nu alles weer beter lijkt te gaan, zullen bedrijven weer meer willen investeren. Dit brengt extra werk met zich mee, waar Finance professionals voor nodig zijn. Met een kleinere poel van geschikte financials en meer bedrijven op zoek naar professionals, wordt de krapte groter.

Ontwikkeling van de salarissen binnen Finance

De grote vraag naar Finance professionals leidt er natuurlijk toe dat de salarissen voor gerelateerde functies enorm stijgen. Volgens de ‘Robert Walters Salary Survey 2022’  zijn de salarissen voor Finance professionals op medior-en juniorniveau hard gestegen. Gemiddeld verdienen Finance professionals op deze niveaus namelijk 10 procent meer dan vorig jaar. De reden hiervoor is de krappe arbeidsmarkt: er zijn meer Finance vacatures dan Finance professionals, dus bedrijven bieden een hoger salaris om de functie aantrekkelijker te maken. Op seniorniveau lijkt er nog weinig te veranderen, al is dat te verklaren door het feit dat de krapte voor managementfuncties wat lager is.

Employment Services en de toekomst van Finance

Hoe kun je als bedrijf nu omgaan met de veranderende arbeidsmarkt, tekorten aan Finance professionals en de stijgende salarissen?  Als bedrijf moet je nu meer focus leggen op je instroom, je doorstroom en je uitstroom. Zorg er bij de instroom bijvoorbeeld voor dat het sollicitatieproces goed georganiseerd is. De concurrentie ligt op de loer, dus je wilt je sollicitanten het gehele proces bij je houden. Ook is het goed om de doorstroom en uitstroom goed te regelen. Zorg ervoor dat de toekomstige Finance collega’s zich kunnen ontwikkelen in de functie en geef ze de kans persoonlijk te groeien. Hier moet je het verschil maken, want andere bedrijven zijn ook hard op zoek naar financials.

Employment Services is in staat hierbij te helpen door professionals te werven en te selecteren voor openstaande Finance functies. Wij nemen het volledige proces uit handen en weten altijd de perfecte match te vinden. Heeft u een openstaande vaste of interim Finance vacature of bent u zelf op zoek naar een passende functie? Neem dan snel contact met onze consultant Hendrik Roeleveld op, of stuur ons hier een bericht. Ook kan onze coach Mariska Werlich helpen de instroom, doorstroom en uitstroom makkelijker te maken. Lees voor meer informatie onze blog ‘Coaching om waardevol personeel te behouden in een krappe arbeidsmarkt.’