Skip to main content

Ook de consultants van Employment Services maken regelmatig gebruik van LinkedIn om kandidaten te vinden. Daarom is het verstandig om te begrijpen hoe recruiters LinkedIn gebruiken en hoe je zelf je profiel kan optimaliseren. Of je nu werkzoekende bent, een nieuwe uitdaging zoekt of je opties open wilt houden. In deze blog geven we een kijkje achter de schermen en geven wij onze belangrijkste tips om goed gebruik te maken van LinkedIn!

Hoe werken recruiters op LinkedIn?

Zoektermen

Recruiters zijn dol op LinkedIn en Linkedin is dol op recruiters. Recruiters maken namelijk gebruik van gespecialiseerde en betaalde functionaliteiten die hen helpen bij de zoektocht naar goede kandidaten. Hierbij maken zij gebruik van specifieke zoektermen en op de volgende termen wordt het vaakst gezocht: functienaam, branche, geografisch gebied en opleidingsniveau. Zorg er dus voor dat deze allemaal duidelijk en accuraat op je profiel staan!

Beschikbaarheid aangeven

Wanneer je als werkzoekende aan recruiters wil laten zien dat je in de markt bent voor een nieuwe baan, maar niet wilt dat je huidige werkgever dit ziet, biedt LinkedIn daar een mooie oplossing voor. Je kan namelijk aangeven dat je open staat voor nieuwe banen en/of opdrachten. Ga naar je persoonlijke profiel en daar vind je de optie ‘’Laat recruiters zien dat je beschikbaar bent voor carrièrekansen. U bepaalt wie dit kan zien.’’ Recruiters gaan bij hun zoektocht gericht op zoek naar kandidaten die voldoen aan de eerder genoemde criteria en kandidaten die open staan voor een nieuwe uitdaging.

Inmail

Als een recruiter jouw profiel heeft geselecteerd, wil hij met je in contact komen. Hiervoor stuurt de recruiter een mail via LinkedIn (ook wel inmail genoemd) met het verzoek om te reageren. Het is natuurlijk aan jou om te reageren. Wanneer je niet reageert, kan de recruiter alleen een nieuwe inmail sturen of via andere kanalen op zoek gaan naar je contactgegevens. Heb je geen interesse in de vacature, maar wel het idee dat je te maken hebt met een professionele recruiter? Dan kan het slim zijn om toch te reageren. Vertel de recruiter dat je nu geen interesse hebt, maar dat je toch graag in verbinding blijft voor toekomstige vacatures.
Tips om je LinkedIn profiel inrichten

Nu het duidelijk is hoe recruiters te werk gaan op Linkedin, is het tijd om eens goed te kijken naar je LinkedIn inrichten. In onze blog 5 tips voor werkzoekenden in een werknemersmarkt gaven we al wat algemene tips, in deze blog gaan we hier verder op in.

Update je CV

Om te beginnen moet je CV, met alle relevante werkervaring, up-to-date zijn. Dit klinkt logisch, maar we zien dat veel mensen toch een incompleet CV op LinkedIn hebben. Zo raden wij aan om niet alleen eerdere banen te benoemen, maar ook trainingen en cursussen die je hebt gevolgd. Ook wanneer je ervaring hebt met specifieke systemen en vaardigheden is het verstandig om dit te vermelden. Hierdoor kan je dus gevonden worden op die specifieke kennis en/of ervaring.

Concretiseer je profiel

Het is verstandig om concreet te vertellen wat je doet bij je huidige baan en eerdere werkervaring, hoe specifieker hoe beter. Wanneer recruiters of opdrachtgevers een compleet beeld hebben van alle taken die je kan uitvoeren, is de kans groter dat je benaderd wordt voor een passende uitdaging.

Skills en passies

Als je CV up-to-date is en je profiel concrete informatie bevat, is het tijd om iets meer te vertellen over jezelf. Zo is het een goed idee om te delen welke skills je hebt, wat wij ook wel kwaliteiten noemen. Waar blink je in uit? Wat maakt jou een goede werker? Vertel ook kort iets over datgene waar je energie van krijgt en wat je passioneert. Ook is het interessant om te vermelden wat je ambities zijn op lange termijn. Deze informatie geeft je profiel meer persoonlijkheid en zorgt ervoor dat je opvalt tussen alle andere LinkedIn accounts.

Goede foto

Wanneer je de vorige tips hebt toegepast is een goede profielfoto essentieel. Deze foto is idealiter recent, met een rustige achtergrond en alleen jij mag op de foto staan. Deze hoeft niet te serieus te zijn, lachen mag! Zorg ervoor dat duidelijk wordt wie je bent.

Meer tips voor LinkedIn?

Heb je na het lezen van deze blog nog meer vragen over het optimaliseren van Linkedin of hoe recruiters dit platform gebruiken? Of heb je misschien hulp nodig bij het inzetten van LinkedIn? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!