Skip to main content

Google for Jobs: een nieuw vacature platform
Er is dus een nieuw vacature platform onderweg naar Nederland en de vraag is of Nederland daarop zit te wachten en wat de komst van Google for Jobs betekent? Nederland kent momenteel al een groot aanbod van generieke vacature platforms. Denk hierbij aan Indeed, de Nationale Vacaturebank, Monsterboard, Intermediair en sinds kort is ook Jobbird weer live en is nieuw leven ingeblazen. Naast de generieke platforms is er ook een bijna oneindig aantal gespecialiseerde vacature platforms (of websites). Dit zijn platforms die zijn gespecialiseerd in een specifiek vakgebied, zoals techniek, IT of bijvoorbeeld zorg. Naast specialisatie in vakgebieden zijn er ook platforms die zijn gespecialiseerd in een specifiek geografisch gebied, zoals vacatures in Amsterdam, Zeeland, etc. Kortom een werkzoekende kan op veel verschillende websites op zoek naar een nieuwe baan of uitdaging.

Is Google for Jobs een changemaker?
De vraag is of Google for Jobs een changemaker gaat zijn op de Nederlandse vacature markt. De afgelopen decennia is er op dit gebied al veel veranderd. Zo werd in het verleden op vrijdag de papieren versie van het Intermediair Weekblad bij veel huishoudens door de brievenbus gegooid en besteedde de grote landelijke dagbladen in de zaterdag edities aparte katerns aan vacatures. Inmiddels gaat bijna alles online en wordt in beperkte mate een advertentie geplaatst in print media, zoals kranten en vakbladen.

Wat betekent de komst van Google for Jobs voor werkzoekenden en bureaus, zoals Employment Services?
Voor werkzoekenden betekent de komst van Google for Jobs dat er straks een extra online omgeving is waar ze kunnen zoeken naar vacatures. Wanneer het Google for Jobs lukt om voldoende traffic te generen, dan zullen de andere marktpartijen daar last van ondervinden. De toekomst moet uitwijzen of Google for Jobs echt iets gaat toevoegen voor de werkzoekenden en/of Google for Jobs ook echt gebruikt gaat worden door werkzoekenden. Gezien de dominante marktpositie van Google als zoekmachine en de kennis en ervaring die ze de afgelopen jaren hebben opgedaan met o.a. Google Shopping verwachten wij wel dat Google for Jobs een belangrijke speler kan gaan worden.

Wij van Employment Services zijn wel erg nieuwsgierig naar de komst van Google for Jobs en in hoeverre het de markt voor vacaturebanken gaat opschudden. In de huidige markt is het searchen en pro-actief benaderen van kandidaten (de zogeheten latent werkzoekenden) een belangrijk onderdeel van het recruitment proces en daar gaat Google for Jobs niets aan veranderen.

Zoals gemeld is het nog de bèta versie van Google for Jobs en is nog relatief weinig bekend over Google for Jobs. De komende periode zal Nederland gaan ervaren wat Google for Jobs gaat brengen en hoe het gebruikt kan gaan worden door werkzoekenden. Employment Services houdt het voor u in de gaten. Wilt u meer informatie over Google for Jobs, dan kunt u uiteraard contact opnemen met één van onze consultants. Bent u benieuwd naar onze openstaande vacatures, dan kunt u deze link volgen.

Team Employment Services