Skip to main content

Wat is duurzaam personeelsbeleid?

Een duurzaam personeelsbeleid minimaliseert de kans op het uitvallen van personeel. Hier kunnen allerlei redenen voor zijn: iemand kan ziek worden, zich niet thuis voelen in het team of zelfs zonder duidelijke reden besluiten om het bedrijf te verlaten. Zoals je in onze blog hebt kunnen lezen kan dit naast veel kopzorgen en stress ook voor veel kosten zorgen. Een duurzaam personeelsbeleid zorgt ervoor dat de kans hierop zo klein mogelijk wordt.

Een dergelijk personeelsbeleid is dan ook een beleid dat zich richt op fysiek en mentaal gezonde en gewaardeerde medewerkers. Ze moeten zich veilig voelen en gelukkig zijn op de werkplek. Een duurzaam personeelsbeleid stimuleert de werknemers om ambities waar te maken en zorgt ervoor dat zij voelen dat er naar ze geluisterd en in ze geïnvesteerd wordt.

Wat zijn de voordelen van een duurzaam personeelsbeleid?

Een duurzaam personeelsbeleid zorgt dus voor minder uitval van personeel en een lager personeelsverloop, maar er zijn nog meer voordelen:

  1. Je organisatie wordt toekomstbestendig

Door constant te investeren in de ontwikkeling en de opleiding van personeel zorg je ervoor dat zij, en dus ook de hele organisatie, goed voorbereid zijn op de toekomst.

  1. Langer doorwerken hoeft geen probleem te zijn

De AOW-leeftijd stijgt, wat betekent dat mensen tot hogere leeftijd moeten doorwerken. Dit kan de kans op uitval vergroten. Met een leeftijdsbewust personeelsbeleid zorg je ook voor het welzijn van oudere werknemers en kun je de risico’s op fysieke en mentale klachten van deze groep beperken.

  1. Hogere productiviteit

Wanneer personeel zich thuis voelt in de organisatie en zich ook gehoord voelen in hun ambities zullen zij harder voor het bedrijf werken. Dit leidt natuurlijk tot meer omzet, dus investeer ook zeker in langdurig werkgeluk!

  1. Een beter imago

In onze blog heb je al kunnen lezen over het belang van employer branding. Wanneer je investeert in werknemers, creëert dit een goed imago voor het bedrijf. Tevreden medewerkers worden ambassadeurs voor je bedrijf, waardoor nieuw talent je ook weet te vinden.

Tips voor een duurzaam personeelsbeleid

De eerste stap naar een duurzaam personeelsbeleid is het concreet maken ervan. Daarom geven we een aantal praktische voorbeelden waar je direct mee aan de slag kunt:

  1. Stel een vitaliteitsprogramma op

Door een vitaliteitsprogramma op te stellen geef je concrete doelen op het gebied van duurzame inzetbaarheid vorm. Denk hierbij aan het verhogen van retentie, employability en weerbaarheid van werknemers.

  1. Bied gezonde keuzes

Je kan op vele manieren je medewerkers gezond houden. Bied bijvoorbeeld fruit aan op het werk, geef personeel korting op een sportschoolabonnement of train bijvoorbeeld samen voor een sportwedstrijd. Dit zorgt ook nog eens voor een positief teamgevoel!

  1. Geef ambities de ruimte

Een erg belangrijk aspect van een duurzaam personeelsbeleid is het stimuleren van de ambities van personeel. Alles is in beweging, net als de huidige arbeidsmarkt. Focus je daarom op de ontwikkeling van personeel. Een belangrijke manier om achter de ambities te komen is door het inzetten van coaching. Lees hier meer over in onze blog over coaching om personeel te behouden.

  1. Communiceer en betrek medewerkers bij beslissingen

Zorg voor een platte organisatiestructuur en communiceer alle belangrijke beslissingen. Laat werknemers ook meedenken en vraag ze om advies, bijvoorbeeld bij het opstellen van een duurzaam personeelsbeleid. Hoe meer je ze betrekt, hoe meer ze zich verbonden zullen voelen bij je organisatie.

Duurzaam personeelsbeleid en Werving en Selectie: De optimale match

Om een duurzaam personeelsbeleid goed te laten werken, is het werving en selectieproces uitermate belangrijk. Wanneer de verkeerde persoon aan wordt genomen en deze na een paar weken weer vertrekt, kan het hele proces weer opnieuw beginnen. Dit kost waardevolle tijd en moeite. Daarom is het zo belangrijk dat bij de werving en selectie van nieuwe personeel de optimale match wordt gevonden! Alleen dan kan een werkgever bouwen en vertrouwen op een kracht die niet alleen vandaag de functie adequaat weet in te vullen maar ook aan de toekomstige eisen kan voldoen. Dit doe je door een (pro)actief en ruimhartig opleidingsbeleid, goede werksfeer en -omstandigheden, work-life balance aan te bieden. Kortom, positieve en oprechte aandacht geven aan je menselijk kapitaal vormt je fundament voor een duurzaam personeelsbeleid!

Meer weten?

Wil je meer weten over duurzaam personeelsbeleid? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!