Skip to main content

Het is alweer een aantal maanden geleden dat Ben Tiggelaar mij wakker schudde met zijn column in het NRC met als titel ‘De epidemie van het ‘werkisme’’. In zijn één na laatste alinea schrijft hij letterlijk “Werkisme” is geen vergevingsgezinde religie. Werk is een god die voortdurend nieuwe offers vraagt en je uiteindelijk gewoon in de steek laat. Wanneer je ontslagen wordt, een burn-out krijgt of met pensioen gaat.

Werk ik hier aan mee als recruiter en als directielid van een organisatie met meerdere medewerkers in dienst? Wil ik mijn werk dan nog wel blijven doen?

Ik dacht altijd dat ik als recruiter mensen hielp in hun zoektocht op de arbeidsmarkt, of het nu een opdrachtgever is of juist de kandidaat.

Is werk naast Liefde, Gezondheid en Wonen niet één van onze basisbehoeften en daarmee een essentieel onderdeel van ons leven? Werk biedt ons inkomen, doelen, structuur en levert een aanzienlijke bijdrage aan onze dagelijkse sociale contacten. Juist de achterliggende periode waarin veel is thuisgewerkt, heeft ons laten zien hoe belangrijk deze sociale contacten zijn.

En toch zien wij bij Employment Services en in onze rol als recruiter dagelijks voorbeelden van die ‘nieuwe offers’ die Werk vraagt. Of het nu zeer ervaren managers zijn of nog young professionals, elke keer weer horen wij over teleurstellingen die mensen door het werk hebben opgelopen.
Deze mensen moeten toch geholpen worden bij het verwerken van hun teleurstellingen en geholpen worden bij hun volgende stap op de arbeidsmarkt?

En juist dat geeft mij energie, als ik als business partner, of beter gezegd coach, deze opdrachtgevers en kandidaten kan helpen en samen op zoek gaan naar een passend en goed vervolg van hun carrière en daarmee werk een juiste plek in hun leven geven.

Ben Tiggelaar heeft mij weer op scherp gezet en gaat daarmee naar de kern: Wat is het doel van ons leven? Voor mij zijn dat twee doelen en één van die doelen is mijn naasten, mijn medemens lief te hebben. Juist als recruiter krijg ik dagelijks de mogelijkheid om op een unieke wijze hier invulling aan te geven. Door te luisteren, te vragen, te adviseren en mee te denken met mijn opdrachtgever en kandidaat!

Deze blog is geschreven door Hendrik Roeleveld. Hendrik is als managing consultant werkzaam bij Employment Services.