Spijt van een nieuwe baan, hoe voorkom je dit?
Van baan veranderen is een spannend moment in je leven. Misschien was je niet gelukkig bij je oude werkgever en begon het te kriebelen om iets anders te gaan doen. Voor veel mensen pakt een carrièreswitch goed uit, maar in sommige gevallen valt dit erg tegen. Het blijkt namelijk dat veel mensen spijt hebben gekregen van de beslissing om tijdens de coronacrisis van baan te wisselen. Hoe kan dit en hoe kan je deze gevoelens van spijt voorkomen?
Waarom een nieuwe baan beginnen?
Waarom zou je van baan willen veranderen? Daar zijn volgens Intermediair verschillende redenen voor. Het belangrijkste argument om van baan te veranderen is salaris. Dat is natuurlijk niet heel gek, want met meer geld kan je comfortabeler leven. Ook is salaris erkenning voor het harde werk dat je levert en de inzet die je toont.
Een andere belangrijke reden is dat de huidige baan niet voor genoeg uitdaging zorgt. Het kan gebeuren dat je in een zogenaamde ‘sleur’ terechtkomt en hier uit wil komen door een nieuwe baan te zoeken met meer uitdaging. Op deze manier ben je in staat jezelf persoonlijk meer te ontwikkelen, wat ook een belangrijke reden is voor het veranderen van baan.
Een beter salaris en een nieuwe uitdaging zijn positieve drivers om een nieuwe baan te beginnen, maar dit besluit kan ook vanuit een negatieve drive worden gemaakt. Je bent bijvoorbeeld gefrustreerd over je baas, de bedrijfscultuur of de arbeidsvoorwaarden. Je ligt bijvoorbeeld niet lekker in het team of bent het niet eens met het beleid. Deze frustratie kan ertoe leiden dat je de proef op de som neemt en ergens anders aan de slag wilt gaan.
Waarom spijt van een nieuwe baan?
Toch is het gras niet altijd groener aan de overkant en stuiten veel mensen tegen dezelfde problemen als bij de vorige baan. Dit gebeurt vaak, omdat in de overstap procedure bepaalde zaken niet goed genoemd zijn. Zo kan deze procedure heel snel zijn gegaan en ben je vanuit een blind enthousiasme de uitdaging aangegaan door een goede klik met de medewerkers of de naam van het bedrijf in plaats van de functie zelf. Ook kan het bij je vorige baan zó slecht zijn gegaan dat je koste wat het kost weg wilde.
Het is ook mogelijk dat tijdens de sollicitatieperiode een heel mooi verhaal is verteld over het bedrijf, maar dat dit in de praktijk niet overeenkomt. Het resultaat is dat je met onvervulde verwachtingen, teleurstelling en spijt zit.
Hoe kan je spijt van een nieuwe baan voorkomen?
Hoe kan je voorkomen dat je spijt krijgt van de overstap? Bij Employment Services zijn wij van mening dat dergelijke belangrijke beslissingen tijd verdienen. Probeer je niet te veel te laten leiden door enthousiasme wanneer je de mogelijkheid krijgt om van baan te veranderen. Neem de tijd om goed de voor- en nadelen van je huidige baan te bedenken en vergelijk ze met die van de potentiële nieuwe baan en werkgever. Zo zorg je dat je een rationele keuze kan maken.
Probeer daarbij scherpe vragen te stellen tijdens het sollicitatieproces van de nieuwe baan. Op deze manier kan je erachter komen of het beeld dat het bedrijf presenteert overeenkomt met de werkelijkheid. Neem ook de tijd om kennis te maken met de mensen van de nieuwe afdeling en doe een referentiecheck. Zorg er dus voor dat je niet voor ongewilde verrassingen komt te staan.
Natuurlijk kan je hier allemaal rekening mee houden en nog steeds spijt hebben. Ga dan goed na waar deze spijt vandaan komt. Denk na over wat je drijfveren waren bij de keuze om van baan te veranderen en bedenk wat je nu precies mist. Coaching kan hier ook een uitweg in bieden.
Meer weten?
Zit je te twijfelen om van baan te veranderen? Of ben je misschien al gewisseld en twijfel je of je goed op je plek zit? Employment Services kan hierbij helpen. Neem vrijblijvend contact op met ons of onze coach Mariska Werlich.