Tips voor solliciteren: het sollicitatiegesprek
Om een (nieuwe) baan te vinden, zul je in veel gevallen moeten solliciteren. Dit proces kan intimiderend zijn en zorgen voor veel zenuwen. Daarom vertellen wij in onze nieuwe blogserie Tips voor solliciteren alles wat je moet weten over het sollicitatieproces. We trappen de serie af met tips voor het sollicitatiegesprek. Zoals je hebt kunnen lezen in onze blog ‘Creatieve vragen voor een sollicitatiegesprek, bestaan deze wel?’ is een sollicitatiegesprek erg belangrijk. Een sollicitatiegesprek is namelijk een grote stap tussen jou en je nieuwe baan. Daarom is het verstandig om zelfverzekerd op je sollicitatie aan te komen, zodat je kan laten zien waarom jij perfect bent voor de functie.
Sollicitatietip 1: Een goed begin is het halve werk
Een sollicitatie kan erg spannend zijn, maar je kan zenuwen onder controle houden door een goede voorbereiding. Tijdens een sollicitatiegesprek worden veel vragen gesteld. Ken daarom je CV van A tot Z! Denk goed na over successen die je hebt bereikt en wees in staat hier voorbeelden bij te noemen. Denk ook na over drie goede en drie slechte eigenschappen van jezelf en geef hier voorbeelden van. De vraag is inmiddels wat cliché, maar er zullen altijd bedrijven zijn die deze nog stellen.
Vervolgens is het ook verstandig om zelf vragen voor te bereiden. Aan het einde van het gesprek zal bijna altijd gevraagd worden of jij nog vragen hebt. Dit is een uitgelezen moment om te laten zien hoe goed je bent voorbereid. ‘Hoe ziet het team van collega’s eruit?’ of ‘Waar moet het team over een jaar staan?’ zijn voorbeelden van goede vragen. Doe ook goed onderzoek naar de vacature en het bedrijf. Het komt professioneel over als je weet wat het bedrijf doet en waar het voor staat. Je kan onderzoek doen op sociale media en natuurlijk de website van het bedrijf zelf.
Sollicitatie tip 2: Let op je kleding
Voordat je vertrekt naar je sollicitatiegesprek is het belangrijk om goed over je kleding na te denken. Je wilt niet te overdressed aankomen, maar ook niet te underdressed. Een galakostuum is overdreven, maar het is ook geen goed idee om in je pyjama te verschijnen. Vind dus een goede middenweg waar jij je comfortabel in voelt. Maar als je moet kiezen, kies dan voor overdresssed. Kijk ook eens of je online foto’s kan vinden van werknemers op de werkvloer van het bedrijf en kleed je hier naar. Let tevens goed op het luchtje dat je eventueel opdoet. Te sterk parfum kan behoorlijk afleiden. Ook is het professioneler om met niet te veel make-up op een sollicitatiegesprek te verschijnen. Zorg ervoor dat de aandacht naar jou als persoon gaat in plaats van hoe je eruit ziet of ruikt.
Sollicitatietip 3: Zenuwen zijn oké
Eenmaal aangekomen bij het sollicitatiegesprek is het belangrijkste om te proberen om ontspannen te zijn. Als je stottert of zenuwachtig bent, is dit niet erg! Benoem dit tijdens het gesprek, het zal vanzelf wegtrekken. Ook als je voor andere zaken zenuwachtig bent, kan je dit benoemen. Dit laat zien dat je bewust bent van hoe je overkomt en dat je de andere aanwezigen meeneemt in hoe jij je voelt. Het is goed als je open, eerlijk en jezelf bent tijdens een sollicitatiegesprek.
Natuurlijk is het ook van belang om goed antwoord te geven op de vragen die je krijgt. Maak je echter geen zorgen als je iets niet weet! Het gaat om het gesprek dat ontstaat. Luister goed naar de vraag en geef niet te kort antwoord. Maak er een verhaal van. Je hoeft ook niet snel te antwoorden, nadenken is goed! Als je iets niet direct begrijpt, kun je altijd een checkvraag stellen. Er is geen goed of fout antwoord als je over jezelf en je ervaring praat. Er zal meer gelet worden op hoe je antwoord geeft dan het antwoord zelf. Daarbij is oogcontact belangrijk, maar overdoe het niet. Ten slotte is het een goed idee om pen en papier mee te nemen. Niet zodat je tijdens het hele gesprek dingen kan opschrijven, maar om belangrijke praktische informatie te noteren. Vaak krijg je belangrijke data over bijvoorbeeld trainingen of introductiedagen. Het komt dan professioneel over als jij dit op papier kan zetten.
Meer sollicitatietips?
Heb je na het lezen van deze tips nog steeds veel zenuwen of vind je het lastig om je goed voor te bereiden? Dan kan je altijd contact met ons opnemen. Wij staan voor je klaar bij het vinden van een nieuwe baan en de voorbereiding op sollicitatiegesprekken. Ook kan onze coach Mariska je helpen, zij staat altijd open voor een bericht. Heb je binnenkort een online sollicitatiegesprek? Bekijk snel onze tips voor solliciteren via een videocall!