Skip to main content

Coaching tips in tijden van corona

Nu de rem er weer op is, we wederom te maken hebben met allerlei beperkingen en veel mensen weer thuiswerken, is het belangrijker dan ooit om goed verbinding te blijven maken met je werknemers. Vitale en veerkrachtige medewerkers zijn veel beter in staat om met tegenslagen om te gaan en kunnen energieker blijven werken. Als je echt weet hoe het met je werknemers gaat op mentaal en fysiek gebied, weet je ook wat je kunt doen om hun vitaliteit en weerbaarheid te vergroten. Zo weet je ook wanneer het tijd is om in te grijpen. Hieronder volgen een aantal tips voor het vergroten van deze vitaliteit en weerbaarheid:

Coaching tip 1: Neem de tijd voor een gesprek

De eerste tip is om regelmatig de tijd te nemen voor een echt gesprek met je werknemer. Dit doe je niet alleen om te weten te komen wat er speelt op de werkvloer, maar ook hoe het met de werknemer privé gaat. Door in een individueel gesprek aandacht te besteden aan de mentale en fysieke gezondheid van je werknemer vergroot je betrokkenheid, wat een positieve invloed heeft op vitaliteit. Bovendien weet je als werkgever veel beter welke hulp je kunt aanbieden wanneer dit nodig is en over welke oplossingen je kunt meedenken. Vanuit gemak wordt een gesprek gemakkelijk ingepland via Teams of Zoom. Een goed advies is om ook eens in de zoveel tijd een face to face gesprek te houden, of om samen even te wandelen.

Coaching tip 2: Geef het goede voorbeeld

Geef als werkgever het goede voorbeeld als het gaat om ontspanning en work-life-balans. Stimuleer mensen om pauzes te nemen, te bewegen en op tijd te stoppen. Draag bij aan een positieve werksfeer en vergeet niet hoe belangrijk het geven van complimenten en waardering is voor het welzijn van medewerkers. En… Pas op met het ’s avonds laat uitsturen van mails. Ook al wil je als leidinggevende er op dat moment niets mee, het legt toch druk op je medewerkers en dat is niet de bedoeling.

Coaching tip 3: Autonomie

Wanneer je als werknemer zelf enige invloed hebt op de werktijden en de werkplek, heeft dit een positieve invloed op de vitaliteit en betrokkenheid. Autonomie is belangrijk en als je dit stimuleert, heb je vaak gelukkige en productieve werknemers om je heen.

Coaching tip 4: Besteed aandacht aan ontwikkeling

Als laatste zou ik adviseren om aandacht te blijven geven aan ontwikkeling. Onderzoek of iemand nog op de juiste plek zit. Misschien is een training of cursus een goede aanvulling voor de werknemer in kwestie. Of misschien is het tijd om, met behulp van loopbaancoaching, erachter te komen wat (nog) beter bij iemand past. Aandacht voor ontwikkeling zorgt dat mensen zich gezien voelen en dat heeft een positief effect op alles!

Coaching nodig?

Ben je nu zelf op zoek naar een coachingstraject voor je medewerkers of misschien voor jezelf? Neem dan snel contact op met onze coach Mariska.