Skip to main content

Welk salaris verdient een sales manager?

Een sales manager speelt dus een belangrijke rol in commerciële organisaties. Een veel gestelde vraag is daarom welk salaris een sales manager verdient. In onderstaande grafiek is weergegeven wat een sales manager gemiddeld per maand verdient, gesorteerd op carrièreniveau. Dit zijn natuurlijk indicaties. Het salaris van een sales manager kan per bedrijf verschillen en is met name afhankelijk van de bedrijfsomvang en de mate van verantwoordelijkheid.

Carrièreniveau voor een MKB bedrijf Salaris sales manager exclusief bonus
Junior €4000 – €5000 p/m
Medior €5000 – €6500 p/m
Senior €6500 – €8000 p/m

Werving en selectie van een sales manager

Bij de werving en selectie van een sales manager proberen wij altijd een zo scherp mogelijk beeld te krijgen van de ervaring van de sales manager. Ook kijken wij goed naar de wensen van het bedrijf waarvoor wij de werving en selectie uitvoeren. De perfecte match is namelijk een relatief begrip voor ieder individu en voor elke opdrachtgever. Daarom is het voor ons relevant om diepte-interviews te houden bij opdrachtgevers om werkelijk te begrijpen wat hun uitdagingen zijn en op welke wijze de sales manager van waarde kan zijn. Moet de manager veranderingen kunnen doorvoeren of een fusie goed kunnen ondersteunen? Of willen zij een sales manager die de status quo weet te behouden? Er zal evenwicht moeten zijn tussen de toegevoegde waarde die de sales manager meebrengt en de toegevoegde waarde voor de manager zelf, zoals doorgroeimogelijkheden en nieuwe uitdagingen. Dit zijn allemaal zaken waar wij op letten bij de werving en selectie van een sales manager.

Tjen Schifferstein over de sales manager

Binnen Employment Services is Tjen Schifferstein de expert wanneer het gaat om sales en sales managers. Tjen benoemt dat een sales manager een goede klik met het Management moet hebben, de bedrijfscultuur begrijpt en zich kan vinden in de doelstellingen van het bedrijf. Daarnaast moet de salaes manager kunnen zorgen voor optimale opbrengst, rendement en klanttevredenheid. Ook moet de sales manager volgens Tjen marktgericht kunnen denken zonder aan de bedrijfsdoelstellingen voorbij te gaan. Voor een goede match past hij vaak de 80:20 regel toe: een kandidaat moet 80% relevante skills meebrengen om voor het bedrijf succesvol te kunnen zijn. De opdrachtgever moet omgekeerd ook iets bieden waardoor de kandidaat in de ontwikkeling wordt gestimuleerd. Denk hierbij aan onbekende deelmarkten benaderen, een groter team leiden of een duurzamer doel nastreven. Je zou kunnen zeggen dat dit zo’n 20% moet zijn om de kandidaat genoeg te bieden en te motiveren.

Door de huidige krappe arbeidsmarkt is het voor veel bedrijven die de recruitment zelf doen een lastige zoektocht om de juiste kandidaat te vinden. Nog te vaak ziet Tjen dat er concessies worden gedaan aan de kwaliteit van beoogde kandidaten; voor juist commerciële functies kan dit serieuze consequenties hebben. De zichtbare én onzichtbare kosten, zoals de impact op bestaande relaties, van een foute bemiddeling kunnen gemakkelijk oplopen naar een jaarsalaris.  Een zorgvuldig recruitment proces uitgevoerd door specialisten draagt daarom belangrijk bij aan een succesvolle en langdurige bemiddeling voor beide partijen. Niet voor niks zijn 95% van de door ons geplaatste kandidaten ook na 2 jaar werkzaam in het bedrijf!

Sales manager

Bent u op zoek naar een sales manager, of zoekt u een openstaande functie voor dit beroep? Neem dan snel contact op met Tjen of met onze andere consultants. Neem ook een kijkje bij onze finance vacatures!