Skip to main content

Enkele of dubbele carrièreswitch? 

Bij Employment Services maken we onderscheid tussen een enkele en een dubbele carrièreswitch. Wanneer je binnen dezelfde branche waarin je nu werkt vakinhoudelijk ander werk wilt doen, is dit een enkele switch. Het kan ook zo zijn dat je naar een andere branche switcht, maar vakinhoudelijk hetzelfde werk blijft doen. Dit is ook een enkele switch. Deze vorm is vaak makkelijker en minder intensief dan een dubbele switch. Hierbij verander je namelijk van baan en van sector: je doet vakinhoudelijk ander werk in een nieuwe branche. Stel je voor je bent een financial bij een MKB onderneming, maar je wilt nu een HR ondersteunende rol bij een zorgorganisatie gaan vervullen. Onze ervaring is dat een dubbele switch gemaakt wordt wanneer degene die jou aanneemt je ook persoonlijk kent. Dit gebeurt vaak via je eigen netwerk.

Vakinhoudelijke carrièreswitch  

Met een vakinhoudelijke carrièreswitch bedoelen wij dat je in dezelfde branche blijft werken, maar andere werkzaamheden wilt doen. Denk bijvoorbeeld aan een functie in finance die wordt omgeruild voor een functie in sales, een functie in sales naar een functie in HR of een functie in sales naar projectleider duurzaamheid. Hierbij is het van belang dat je goed voor ogen hebt wat je potentiële nieuwe functie precies inhoudt. Praat daarom goed met mensen die deze functie al bekleden en luister naar hun ervaringen. Het kan ook handig zijn om een keer een dag mee te lopen om te ervaren wat het werk echt inhoudt. Zo kan je goed inschatten of de carrièreswitch succesvol zal zijn en of het echt iets voor jou is. Schroom ook niet om bedrijven die je interessant lijkt online te volgen, wie weet wat er langskomt.
Carrièreswitch naar een andere branche 

Vervolgens kan je ook van branche of sector te veranderen. Je laat de branche waarin je nu werkt achter je en begint helemaal opnieuw. Zo kan je van het bedrijfsleven naar de zorgsector switchen, van een profit organisatie naar een non-profit organisatie, of van de recruitment naar de horeca. Ook bij deze vorm van carrièreswitch is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar de branche waar je in wilt werken. Ken je al mensen die in deze branche werken? Knoop eens een gesprek met hen aan en kom erachter hoe het is om in de branche te werken of probeer een dag met ze mee te lopen! Zeker als je nog niet heel bekend bent met de desbetreffende branche is het goed om hier een zo goed mogelijk beeld van te krijgen. Je wilt niet voor onaangename verassingen komen te staan. Ook is goed om te bedenken of je vakinhoudelijk hetzelfde werk wil blijven doen in een andere branche, of dat je naast een nieuwe branche ook een nieuw vak wilt leren.
Employment Services en een carrièreswitch  

Wanneer het begint te kriebelen en je denkt steeds vaker aan het maken van een carrièreswitch, schroom dan niet om ons een bericht te sturen. Het gebeurt steeds vaker dat mensen van baan of branche willen veranderen en wij hebben de middelen om je hierbij te helpen. Onze consultants staan altijd voor je klaar om het te hebben over de potentiële switch en een nieuw avontuur te vinden. Ook kun je zelf kijken bij onze vacatures of hier iets voor je tussen zit.