Skip to main content

Welk salaris verdient een Financial Controller?

Een financial controller speelt dus een belangrijke rol voor een organisatie. Een veelgestelde vraag is welk salaris een financial controller nu precies verdient. In onderstaande grafiek vindt u een overzicht wat het salaris per maand is voor elk jaar relevante werkervaring. Deze getallen zijn uiteraard indicaties, het is mogelijk dat er uitzonderingen per bedrijf zijn.

Jaren werkervaring Salarisrange financial controller
0 tot 3 jaar €2.200 tot €4.000
3 tot 5 jaar €3.000 tot €5.000
5 tot 10 jaar €3.750 tot €6.250
10 to 15 jaar €4.750 tot €7.000
vanaf 15 jaar €5.250 tot €8.500

Voor meer informatie over hoe het financial controller salaris wordt bepaald, verwijzen wij u graag naar deze blog.

Wat is het verschil tussen een Financial Controller en een Business Controller?

Het profiel van een financial controller verschilt wezenlijk van dat van een business controller. Een financial controller is met name bezig het in kaart brengen van de huidige status van het bedrijf en zorgt er voor dat alle financiële aspecten van bijvoorbeeld als jaarrekeningen kloppen. Aan de andere kant is een business controller meer bezig met de toekomst en gebruikt cijfers die het werk zijn van de financial controller als startpunt voor de analyses. Je bent meer bezig met het interpreteren van cijfers om aan de hand hiervan bedrijfsprocessen te optimaliseren en winstgevender te maken. Als business controller fungeer je als het ware als een consultant terwijl een financial controller zich meer richt op de algemene financiële resultaten van de organisatie.

Hoe werkt de werving en selectie van een Financial Controller?

Bij de werving en selectie van een financial controller zijn er een aantal belangrijke zaken waar wij op letten. Allereerst is het voor een financial controller natuurlijk belangrijk dat financien echt je specialiteit zijn. Je moet eigenlijk een ‘vakidioot’ zijn.  Zo loopt een toekomstige financial controller warm voor zaken als jaarrekeningen en maandelijkse rapportages. Omdat de financial controller ook een adviserende rol heeft voor de CEO en de CFO, is het daarbij van belang dat de financial controller goed om kan gaan met het geven van advies en het verzorgen van betrouwbare en transparante rapportages. Een sterk analytisch vermogen is dus een must.

Aan de andere kant zullen wij bij de opdrachtgever altijd kijken aan wat voor financial controller zij behoefte hebben. Willen zij een financial controller die de huidige stand van zaken weet te behouden, of iemand die het proces optimaliseert en verbetert? Ook kijken wij altijd goed naar de identiteit van de opdrachtgever en in hoeverre de potentiële financial controller bij hen past. Wij vinden het belangrijk dat de kernwaarden van het bedrijf bij de kandidaat passen en dat de samensmelting met het nieuwe team naadloos verloopt.

Hendrik Roeleveld over de Financial Controller en digitalisering
Hendrik Roeleveld is bij Employment Services expert op het gebied van finance en het werven van finance controllers. Hij weet dan ook als geen ander wat er allemaal speelt in de finance wereld en waar toekomstige en huidige financial controllers op moeten letten. ‘’ Onvoldoende digitale innovatie kan desastreuze gevolgen hebben voor bedrijven en organisaties. Vaak worden controllers maar beperkt betrokken bij de identificatie en implementatie van nieuwe technologie.  Het gevolg hiervan is dat er achteraf zaken gerepareerd moeten worden op het gebied van administratieve organisatie’’, aldus Hendrik.

Ook zal de digitalisering volgens Hendrik grote gevolgen hebben voor de functie Financial Controller. ”Digitalisering heeft invloed op de organisatie van de financieel administratieve activiteiten. Taken die vaker voorkomen kunnen worden geautomatiseerd. Daarnaast is een trend dat er steeds meer gebruik gemaakt wordt van (big) data analytics. Dit leidt tot nieuwe inzichten in de bedrijfsvoering. De verwachting is dat deze ontwikkelingen grote gevolgen hebben voor zowel de rol van de controller als de inrichting van de financieel administratieve organisatie (governance en aansturing). Om actueel te blijven is het voor de controllers belangrijk om voortdurend te werken aan de ontwikkeling van competenties op het gebied van IT en databeheer. Je moet in staat zijn je snel aan te passen aan de snelle ontwikkelingen in de markt, ook op gebied van wet en regelgeving.’’
Financial Controller en Employment Services

Bent u op zoek naar een financial controller? Neem dan snel contact op met Hendrik en wij vinden de geschikte financial controller voor u. Bent u op zoek naar een baan binnen dit werkveld? Kijk dan snel naar de gerelateerde vacatures, of neem contact met ons op.