Skip to main content

Wat is AI en waar wordt het voor gebruikt?

AI is kortgezegd een systeem dat zelflerend is. Een AI is de intelligentie waarmee machines en apparaten zelfstandig problemen kunnen oplossen. In Werving en Selectie wordt AI ingezet om de recruitmentprocessen te automatiseren. Zo kan met behulp van AI sneller naar geschikte kandidaten gezocht worden op bijvoorbeeld LinkedIn door een algoritme de miljoenen profielen door te laten zoeken. Ook kan AI snel CV’s van kandidaten doorlezen en zelf bepalen of deze een match zouden zijn voor de vacature. Verder kan AI automatisch relevante advertenties online plaatsen, waardoor de recruiter dit niet zelf hoeft te doen.

Wat zijn de risico’s en de voordelen van AI?

De meest praktische reden dat AI wordt gebruikt is dat het werk van recruiters hierdoor makkelijker wordt gemaakt. Er hoeft minder tijd besteed te worden aan processen die ook geautomatiseerd kunnen worden en zo wordt efficiënter gewerkt. Het blijkt daarbij ook dat veel werkzoekenden en werkenden het prettig vinden als er gebruikt wordt gemaakt van geautomatiseerde systemen bij werving en selectie. Ook vinden zij dat een recruiter onbevooroordeeld moet zijn, waar AI grote kansen biedt. Door AI op zoek te laten gaan naar de perfecte match op basis van termen uit een vacature kunnen vooroordelen worden voorkomen. Dit kan weer helpen bij diversiteit en inclusie.

Het risico is echter dat de organisaties er vaak op vertrouwen dat AI neutraal is. Dit blijkt echter niet altijd het geval te zijn, omdat AI getraind wordt met historische data die in veel gevallen juist niet neutraal en betrouwbaar is. Zo wordt de kans op discriminatie juist groter en de kans op de juiste invulling van een vacature kleiner. Daarom vinden veel mensen de rol van een recruiter toch onmisbaar bij Werving en Selectie. Bovendien verkiezen veel kandidaten een persoonlijke benadering door een recruiter in plaats van een standaard door AI gegenereerd bericht.

Wat vindt Employment Services van AI?

Bij Employment Services staan we betreft deze kwestie in het midden. Wij maken ook gebruik van AI bij het zoeken naar kandidaten via LinkedIn. AI kan namelijk een goede stap zijn bij de eerste selectie. We kunnen harde criteria opstellen waar een kandidaat aan moet voldoen en AI kan kandidaten die hier niet aan voldoen eruit filteren. Maar daarbuiten staat de mens centraal. De ervaring van onze consultants is moeilijk te vervangen door geautomatiseerde processen. Het Cv van een kandidaat kan goed lijken, maar door in gesprek met iemand te gaan kom je achter de ware competenties. Daarom denken wij dat AI een efficiënte aanvulling kan bieden, maar dat het menselijke aspect in Werving en Selectie altijd een onmisbare schakel zal blijven.

Meer weten over AI?

Wil je meer weten over het gebruik van AI in Werving en Selectie? Of heb je vragen over hoe een procedure bij ons werkt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.