De 5 voor- en nadelen van werken als interim professional
In onze blogs heb je al vaker kunnen lezen dat er op de arbeidsmarkt steeds meer vraag is naar zelfstandige interim professionals. Deze professionals kunnen voor organisaties namelijk een tijdelijke oplossing bieden wanneer vaste vacatures moeilijk in te vullen zijn. Wellicht wil je zelf ook aan de slag als interim professional. Eerder gaven wij al een aantal belangrijke tips, in deze blog zetten wij de voor- en nadelen van het werken als interim professional op een rijtje.
De voordelen van werken als interim professional
1. Vrijheid en zelfstandigheid
De voornaamste reden waarom mensen als interim professional aan de slag gaan, is de vrijheid en zelfstandigheid die gepaard gaat met de rol. Als interimmer heb je binnen bedrijven vaak de vrijheid om de focus van jouw tijdelijke functie zo in te richten dat je met de belangrijkste zaken zelfstandig aan de slag kan, waar je zelf het beste in bent.
2. Groter netwerk
Interim professionals werken natuurlijk bij veel verschillende bedrijven, waar je ook veel verschillende mensen leert kennen. Je werkt dus actief aan het uitbreiden van je eigen netwerk! Dit is erg handig, want als interimmer ben je soms afhankelijk van je eigen netwerk voor het vinden van nieuwe klussen.
3. Actuele kennis
Als interimmer is het belangrijk om expert te zijn in jouw vakgebied en door bij veel verschillende bedrijven te werken, zorg je ervoor dat jouw kennis altijd actueel blijft. Je ziet hoe verschillende bedrijven functioneren, wat wel en niet werkt, welke kennis belangrijk is en welke eventuele opfrissingen je nodig hebt. Dit geldt ook ten aanzien van kennis van verschillende systemen. En dat is handig, want kennis van een specifiek systeem is vaak een belangijke functie-eis.
4. Omgaan met organisatiestructuren
Doordat je als interim professional bij veel verschillende organisaties werkt, word je erg flexibel in je sociale skills. Je leert je aan te passen aan nieuwe organisaties en je komt in aanraking met allerlei verschillende organisatiestructuren en bedrijfsculturen. Mocht je ooit weer in vaste dienst willen werken, weet je precies wat wel en niet bij je past.
5. Het financiële plaatje en het bepalen van je eigen tarief
Wanneer je het hele jaar door opdracht zit, zijn je verdiensten hoger dan wanneer je in loondienst werkt. Als interimmer word je vaak per uur betaald. Dit tarief kun je ook nog eens zelf betalen. Zeker, je moet rekening houden met dingen als leegloop (het even niet op opdracht zitten), verzekeringen en pensioen. Lees hier hoe je een tarief kan bepalen als interim professional.
De nadelen van werken als interim professional
De voordelen van het leven als interimmer klinken natuurlijk erg aanlokkelijk, maar in de praktijk zitten er ook zeker nadelen aan:
1. Minder vastigheid
Als interimmer is het je eigen verantwoordelijkheid om aan opdrachten te komen. Het is dus mogelijk dat je een tijdje zonder klus zit en dus geen inkomsten hebt. Je moet dus altijd op zoek zijn naar een opdracht, wat vermoeiend kan zijn.
2. Gebrek aan hecht team
Als interimmer kom je bij veel verschillende bedrijven, wat betekent dat je je elke keer weer opnieuw moet voorstellen en onderdeel moet maken van het team. Omdat je niet voor langere tijd bij de organisatie gaat werken, bestaat de kans dat je minder goed onderdeel wordt van het team. Je blijft immers toch altijd een externe. Voor sommige mensen is een hecht team juist belangrijk bij het werkplezier, dus denk hier goed over na.
3. Ervaring is vereist
Voor je als interimmer klussen kan aannemen, is het noodzakelijk dat je voldoende ervaring hebt opgedaan en genoeg kennis hebt. Waarom zou een organisatie je aannemen als je geen expert bent in je vakgebied? Je wordt niet zomaar een interim professional. Zorg dus dat het met je kennis en ervaring goed zit wanneer je de wens hebt om als interimmer te starten.
4. Persoonlijke reputatie
Als interim professional valt of staat alles met je netwerk en je persoonlijke reputatie. De ongeschreven regel is dat je altijd wordt beoordeeld op je laatst afgeleverde werk, dus je mag in principe nooit een steekje laten vallen en je moet altijd aan staan.
5. Zelf financiën regelen
Zoals eerder benoemd is een groot voordeel van interimmer zijn dat je zelf je uurtarief betaalt en dat deze vaak hoger is dan hetzelfde werkt doen in loondienst. Het nadeel hiervan is dat je zelf de gehele administratie moet bijhouden. Denk aan allerlei bonnetjes, btw afdragen, reserves inbouwen voor wanneer je geen opdrachten hebt, verzekeringen, pensioen, etc… De lijst is erg lang en je bent hier zelf verantwoordelijk voor!
Recruiter inzetten als interim professional
Veel van de nadelen van het leven als interim professional kunnen deels verholpen worden door het inzetten van een professionele recruiter. Deze is namelijk in staat je te helpen bij het zoeken naar nieuwe opdrachten en weet precies bij welke organisaties je goed zou passen. Daarbij kan het erg fijn zijn om met een extern persoon te praten over je wensen als interimmer, omdat je er toch vaak alleen voor staat. Bij interesse kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Ook kun je eens een kijkje nemen bij onze huidige interim opdrachten.