Skip to main content

Wat is een Financial Controller?

Een Financial Controller speelt een belangrijke rol in organisaties. Iemand in deze functie adviseert en ondersteunt hoger management namelijk op zowel financieel en strategisch gebied. Aan de ene kant betekent dit dat de Financial Controller jaarrekeningen, winst- en verliesrekeningen en andere rapportages opstelt. Aan de andere kant adviseert de Financial Controller ook de directe over financiële beleidsvragen en biedt die ondersteuning bij het ontwikkelen, uitvoeren en monitoren van financiën in het algemeen. De Financial Controller is dus het aanspreekpunt voor de CEO en de CFO voor alles wat betreft het financiële reilen en zeilen van een organisatie.

Wat is een Business Controller?

Een Business Controller speelt ook een adviserende rol, maar net op een andere manier. De Business Controller ondersteunt een organisatie namelijk met gerichte analyses en rapporten van financiële gegevens en zakelijke informatie. Iemand in deze functie maakt analyses rondom bijvoorbeeld winstgevendheid en het rendement van investeringen. Ook zorgt de Business Controller voor een juiste financiële uitwerking in zakelijke projecten. Daarbij onderzoekt die trends in de industrie en heeft hiermee een belangrijke rol in het optimaliseren van financiële processen.

Wat is het verschil tussen een Financial Controller en een Business Controller?

Uit bovenstaande functieprofielen wordt duidelijk dat beide functies financieel-economisch expert zijn en beiden management en directie ondersteunen en adviseren. Ook komt de opleiding van de twee functies vaak overeen, namelijk een economische opleiding. Toch verschillen de twee functies flink.

Waar de Financial Controller vooral bezig is met het in kaart brengen van de huidige financiële staat van het bedrijf en ervoor zorgt dat alle rapportages kloppen, is de Business Controller meer bezig met de toekomst van het bedrijf. De financiële cijfers die de Financial Controller heeft gemaakt, gebruikt de Business Controller als beginpunt van de toekomstanalyses waarna beslissingen voor verbeteringen of besparingen binnen het bedrijf worden gemaakt. De Business Controller is dus meer een consultant, waar de Financial Controller zich in het algemeen richt op de financiën. Het gebeurt dus vaak dat de Business Controller voortborduurt op het werk dat de Financial Controller levert.

Hoe groot zijn de verschillen daadwerkelijk?

In de praktijk zijn de verschillen tussen de twee functies zeker aanwezig, maar een stuk minder zwart-wit. Een Financial Controller ontkomt er namelijk niet aan om ook in bedrijfsprocessen en de toekomst van het bedrijf te denken. Ook zullen Business Controllers zich vaker wel dan niet bezig moeten houden met het cijferwerk van de Financial Controller.

Meer weten?

Ben je op zoek naar een bekwame Financial Controller of Business Controller? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Ben je juist op zoek naar een soortgelijke functie? Neem dan eens een kijkje bij onze huidige vacatures.