Hoe bepaal je een tarief als zelfstandige professional?
Een voordeel van zelfstandige professional zijn, is dat je zelf je tarieven kunt bepalen. Toch blijkt dat veel professionals het erg moeilijk vinden om aan te geven wat de kennis en diensten die zij leveren waard zijn. En dat is zeker niet gek, het kan ook lastig zijn om een prijs te hangen aan je kunnen. Daarom gaan wij in deze blog in op de tarieven van zelfstandige professionals en hoe je deze kunt bepalen.
Uitgangspunt is de functie
De inhoud van de functie (taken, werkzaamheden en verantwoordelijkheden) bepaalt in grote mate de hoogte van het tarief. Hoe zwaarder de rol, hoe hoger het tarief. Maar ook geldt, hoe specialistischer de kennis en ervaring die wordt gevraagd, hoe hoger het tarief!
Wat zijn je zakelijke kosten?
Bij het bepalen van je tarieven als zelfstandige professional is het belangrijk om goed zicht te hebben op alle zakelijke kosten. Denk bijvoorbeeld aan de huur van een eventueel kantoor of een andere werkruimte. Ook administratiekosten, reiskosten, verzekeringskosten en rentekosten zijn onderdeel van zakelijke lasten. Vergeet ook niet om rekening te houden met belastingen. Neem deze allemaal mee bij het bepalen van je tarief, want deze kosten moeten gedekt worden.
Wat wil je overhouden?
Natuurlijk werk je niet voor niets, dus bedenk ook hoeveel je aan het eind van de maand wil overhouden. Om van te leven, maar ook om te sparen. Je zult als zzp’er zelf je pensioen op moeten bouwen en je dit geld zelf apart zetten. Vergeet dit dus niet! Denk ook aan het reserveren van geld voor vakanties en andere vrije dagen.
Wat zijn je niet-declareerbare uren?
Veel (startende) zelfstandige ondernemers hebben niet het hele jaar volgeboekt met klussen. Daarom is het belangrijk om niet-declareerbare uren helder te hebben en deze mee te nemen in het bepalen van je tarief. Je kan je declareerbare uren beter te hoog dan te laag inschatten. Niet-declareerbare uren zijn onder andere administratieve taken, acquisitie, netwerken en reistijd.
Schat jezelf niet te laag in
Het kan ook moeilijk zijn om een goed tarief te bepalen omdat je voor je gevoel vaak ‘te veel’ vraagt. Professionals die goed zijn in hun vak vinden vaak dat zij juist niet veel weten. Wanneer je beschikt over veel kennis, zie je namelijk ook in dat er veel is wat je niet weet. Toch moet je je hierdoor niet laten leiden. Heb zelfvertrouwen en geloof dat je een hoger tarief waar bent. Zo lang iemand geen nee tegen de prijs zegt, is de prijs prima. Uit een peiling van Ik ga starten blijkt dat het merendeel van de zzp’ers een tarief vraagt tussen de €60 en €90, dus wat hoog voelt hoeft niet daadwerkelijk hoog te zijn.
Uurtarief of projecttarief?
Veel zelfstandige professionals werken met een uurtarief, maar je kan er ook over nadenken om een vaste projectprijs te vragen. Je stelt dan een eindprijs vast voor een bepaald project, waarbij de klant voor het eindresultaat betaalt. Het voordeel is dat je zelf je uren bepaalt en je vast kan leggen welke werkzaamheden wel of niet bij het project horen. Je weet vooraf wat je wanneer moet inleveren, wat het makkelijker maakt om te plannen. Ook geeft een vaste projectprijs je meer inkomenszekerheid als zelfstandige professional.
Spar met collega’s
Het kan erg waardevol om met collega (interim) zelfstandige professionals en/of bemiddelingsbureaus te sparren. Wij adviseren dan ook om dit daadwerkelijk te doen. Deze collega’s en/of bureaus hebben namelijk de ervaring en kunnen je advies geven. Let wel op als beginnende zelfstandige professional: je tarief zal in het begin lager liggen dan die van ervaren professionals.
Meer weten?
Vind je het na deze blog nog steeds moeilijk om een tarief te bepalen? De Kamer van Koophandel heeft een erg handige rekentool om een uurtarief te bepalen. Het is ook mogelijk om met onze consultants in gesprek te gaan over tarieven. Neem daarom vrijblijvend contact met ons op.