Skip to main content

CFO moet inhoudelijk capabel zijn

Een traditioneel beeld is dat een capabele CFO zijn of haar basis moet hebben gelegd bij een big-4 accountantskantoor. De basis kennis en ervaring zit dan gebakken en vooral ook wanneer de CFO een RA titel heeft en staat ingeschreven in het register van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Via deze link kom je in het register van de NBA en kan je toetsen of een finance professional echt in het bezit is van een RA titel.

Natuurlijk is ook zo dat je niet alleen bij een accountant het financiële vak leert dat kan natuurlijk ook bij andere ondernemingen en organisaties. De kern is echter wel dat je heel goed begrijpt hoe een financiële administratie in elkaar steekt. Dat je kan denken in journaalposten en zo kleine en grote financiële puzzels kan oplossen. Immers als CFO ben je eindverantwoordelijk voor finance en dus is het van belang dat je vak goed verstaat en echt begrijpt waar je verantwoordelijk voor bent.

CFO moet capabel zijn als manager

Als CFO of Financieel Directeur stuur je een team financials aan. De grootte van het finance team wordt vooral bepaald door de grootte van de onderneming en organisatie in combinatie met de complexiteit van de financiële administratie (inclusief mate van groei en dynamiek) en de mate waarin processen zijn gedigitaliseerd. Doordat je leiding geeft, moet je beschikken over goede management en leiderschapsvaardigheden. Je moet je team kunnen motiveren en meenemen naar de stip op de horizon. De afdeling finance kenmerkt zich door deadlines, zoals maand- en jaarafsluitingen. Wanneer deze deadlines in beeld komen, ontstaat er altijd een stukje spanning op de finance kolom. Dit gaat om de reguliere finance processen en dus realiseer goed dat wanneer het echt spannend wordt de leiderschapsvaardigheden extra nodig zijn. Denk hierbij aan fusies en overnames en fases van grote groei of krimp.

CFO moet goed gevoel voor de business hebben

De CFO is het financiële geweten van de onderneming en organisatie. Het financiële geweten zijn, betekent dat je je financiële kennis gebruikt om te sparren met de business waarbij de financiële aspecten van de Inkoop, Productie, Sales, Marketing, etc belicht worden. De CFO is de bewaker van de Winst & Verlies-rekening en de Balans en dus ook de bewaker van de winstgevendheid en cashflow. Het sparren met andere bloedgroepen binnen de onderneming en organisatie vraagt vooral gevoel en begrip voor de business. Wanneer je het gevoel en begrip voor de business hebt, kan je beter adviseren en ondersteuning bieden. Je weet dan waar bijvoorbeeld de afdeling Sales behoefte aan heeft en kan je ze echt verder helpen met het nemen van de juiste beslissingen.

Interim CFO

Ook voor een interim oplossing voor de eindverantwoordelijke finance posities wordt zelfs meer gevraagd van de CFO gevraagd. De capabele CFO moet niet alleen goed scoren op boven genoemde onderdelen (financieel inhoudelijk sterk, goede management en leiderschapsvaardigheden en een goed gevoel voor de business), maar ook in staat zijn om de onderneming of organisatie door uitdagende periodes te loodsen. Wanneer een interim CFO goed scoort op genoemde onderdelen spreken wij van een capabele top CFO.

Hoe vind je een capabele CFO?

De grote vraag is natuurlijk hoe en waar vind je zo’n capabele top CFO in 2024? De echt goede en capabele CFO’s hebben niet bij zijn of haar Linkedin profiel staan dat ze beschikbaar zijn voor een nieuwe baan. Hier komt de Headhunter of  Executive Search Consultant om de hoek kijken. De Headhunter of Executive Search Consultant kent de namen van de top CFO’s en Financiële Directeuren. Deze namen staan in de boekjes van de consultants genoteerd. Hoe de Headhunter en Executive Search Consultant te werk gaan hebben wij in een eerdere blog uiteengezet. Deze is te lezen via de volgende link.

Contact

Wenst u meer informatie over de Executive Search Finance dienstverlening van Employment Services, neemt u dan contact op met één van onze consultants. Klik hier voor de contactgegevens van de consultants van Employment Services.