Skip to main content

Definitie Marktconform salaris
Eén van de definities van ‘marktconform’, aldus het Nederlands woordenboek www.woorden.org is het volgende:  In overeenstemming met de heersende economische principes en regels van de vrije markt (systeem van vraag en aanbod).

Dit gegeven betekent dat een marktconform salaris dus een salaris is dat in overeenstemming is met de heersende economische principes en regels van de vrije markt. Dat is natuurlijk leuk zo’n definitie, maar eigenlijk zegt dat bijzonder weinig. Als sollicitant of geïnteresseerde kandidaat weet je dan nog niet hoeveel je kan gaan verdienen bij een werkgever die een marktconform salaris betaalt. En is een marktconform salaris eigenlijk niet een zogeheten hygiëne factor. Van een net bedrijf mag je toch verwachten dat ze een marktconform salaris betalen?

Marktconform salaris in de huidige arbeidsmarkt
Door de krapte in de arbeidsmarkt, zien wij als Employment Services heel duidelijk een opwaartse druk op de salarisniveaus. In veel gevallen, ontvangen nieuwe medewerkers een salarisaanbieding die hoger ligt dan de door het bedrijf oorspronkelijk afgegeven salarisindicatie. Dit wordt dus veroorzaakt door de grote vraag naar medewerkers bij werkgevers en het beperkte aanbod qua kandidaten. Dit is exact wat vraag en aanbod doet in de markt en dat komt overeen met de uitdrukking ‘marktconform salaris’. Toch is de gevoelswaarde van de term ‘marktconform salaris’ niet dat de werkgever bereid is om serieus mee te bewegen met de salariswensen van kandidaten.

Advies voor werkgever om concreet salarisniveau of marktconform salaris te benoemen in vacaturetekst
Het advies van Employment Services aan werkgevers is ook om een concrete salarisrange te benoemen. Voordeel is ook dat google het waardeert dat er salarisbedragen worden vermeld in vacatureteksten. Additioneel kan een werkgever in de tekst nog toevoegen dat afhankelijk van de kennis en ervaring van de afgegeven salarisrange kan worden afgeweken. Met deze tekst is het salaris echt marktconform, maar vooral ook zeer concreet en weten de sollicitanten en potentiële kandidaten waar ze aan toe zijn.

Advies voor sollicitanten en kandidaten inzake hoe om te gaan met het marktconform salaris
Employment Services adviseert sollicitanten en kandidaten om eerlijk en transparant te zijn inzake salarisniveaus. Wat wij daarmee bedoelen is dat je als kandidaat naar een werkgever communiceert wat je graag wilt verdienen en dat dat bespreekbaar is. Wanneer je als sollicitant of kandidaat te maken hebt met een werving en selectie bureau dan adviseren wij om je huidige salaris te communiceren in combinatie met het salarisniveau waarvoor je interesse hebt in een overstap naar een nieuwe baan.

Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat er een verschil is tussen een startsalaris en de mogelijkheden qua salarisgroei op termijn. Dit laatste kan op termijn veel interessanter zijn.

Conclusie wat is een marktconform salaris
Voor zowel werkgevers als werknemers geldt dat concreet zijn rondom salaris helpt. Ook is dat goed voor de vindbaarheid van de vacature op google. En in alle gevallen geldt dat er altijd ruimte moet zijn om een maatwerk afspraak te maken. Bent u werkgever of werkzoekende dan kunt u uiteraard altijd contact opnemen om van gedachten te wisselen over een passend salarisniveau en de juiste aanpak. De contactgegevens van onze consultants vindt u hier.

Op de pagina ‘carrièreadvies’ van Employment Services leest u meer informatie over salarissen in relatie tot solliciteren.