Skip to main content

Definitie rol Financial Controller

Kenmerkend voor financiële functies is dat veel verschillende functie-namen worden gebruikt voor dezelfde rollen. In dit geval focussen wij ons op de Financial Controller en in deze rol ben je verantwoordelijk voor het opstellen van de financiële rapportages (inclusief maand- en jaarafsluitingen) en verzorg je de BTW aangiftes.

Salarisrange van een Financial Controller

Op basis van onze kennis van de financiële arbeidsmarkt geven we een beeld van het salaris dat een Financial Controller verdient. Daar er geen sprake van één salarisniveau voor een Financial Controller hebben wij de salarissen uitgedrukt in ranges met een onderkant en bovenkant van de range per jaar relevante werkervaring.

Salarissen per jaar relevante werkervaring

In de grafiek is grafisch weergegeven wat de salarisrange is per jaar relevante werkervaring voor een Financial Controller. Hieronder zijn de salarisranges beschreven:

Aantal jaar werkervaring          Salarisrange
0 tot 3 jaar                                 €2.200 tot €4.250
3 tot 5 jaar                                 €3.000 tot €5.250
5 tot 10 jaar                               €3.750 tot €6.500
10 tot 15 jaar                             €4.750 tot €7.000
vanaf 15 jaar                             €5.250 tot €8.500

Bovenstaande getallen zijn indicaties en geven richting. Zoals altijd zijn er uitzonderingen en dat geldt ook voor het salaris van een Financial Controller in 2024.

Wat bepaalt de hoogte van het salaris van een Financial Controller?

De belangrijkste indicatoren die bepalend zijn voor het hoogte van het salaris van een Financial Controller staan in willekeurige volgorde hieronder vermeld:

  • Opleidingsniveau
  • Aantal jaar relevante werkervaring
  • Complexiteit van de functie
  • Locatie of regio
  • Specifieke omstandigheden

Opleidingsniveau van een Financial Controller

Het opleidingsniveau heeft grote invloed op het salarisniveau van een Financial Controller. De verschillen tussen de salarissen van Financial Controllers met een MBO, HBO  of WO achtergrond zijn groot.

Aantal jaar relevante werkervaring

Het aantal jaar werkervaring heeft ook grote invloed op het salarisniveau. Hierbij is opgemerkt dat het om relevante werkervaring gaat. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de young professionals die een sterke finance en accounting basis hebben gelegd bij een Big4 Accountancy kantoor. Die ervaring wordt als zeer relevant en dus waardevol gezien voor een Financial Controller.

Complexiteit van de functie

De complexiteit van de functie Financial Controller wordt bepaald door de grootte van de onderneming, de branche of sector en de inhoud van de functie. De financiële administratie van een groothandel is minder complex dan een productiebedrijf  of bouwbedrijf. Tegelijkertijd is over het algemeen een kleinbedrijf minder complex dan een multinational. Kortom al deze factoren hebben invloed op de complexiteit van de functie Financial Controller en hebben daarmee ook invloed op het salarisniveau. Zo is onze ervaring dat een Financial Controller die werkzaam is bij een multinational een salaris verdient dat over het algemeen al snel €500 tot €1.000,- bruto per maand hoger ligt dan bij iemand die bij een klein MKB bedrijf werkt.

Locatie of regio

Ook is de regio waar je werkzaam bent van invloed op je salarisniveau. Het is algemeen bekend dat de salarissen in de Randstad over het algemeen hoger liggen dan bijvoorbeeld in Zeeland of de noordelijke provincies.

Specifieke omstandigheden

Tot slot zijn er nog een aantal andere specifieke omstandigheden of situaties die de functie Financial Controller zwaarder maken, dan normaal. Wat wij vaak zien is dat de Financial Controller in de loop van de tijd zwaardere taken en/of verantwoordelijkheden toebedeeld krijgt. Zo kan de rol doorgroeien tot een managementrol of dat door complexe consolidaties of verantwoordelijkheden rondom tax de rol zwaarder wordt. Andere voorbeelden zijn specifieke kennis vereisten, zoals bijvoorbeeld IFRS16 kennis. Al deze specifieke zaken maken dat het salarisniveau voor en Financial Controller kan doorgroeien naar de bovenkant van de genoemde salarisranges.

Ook de arbeidsmarkt tekorten voor goede financials anno 2024 hebben natuurlijk ook invloed op vraag en aanbod en daarmee op de salarisniveaus. Mede ook door inflatie zien wij de salarisssen extra stijgen in 2024.

Conclusie

Er zijn dus nogal wat factoren van invloed op de hoogte van het salaris van een Financial Controller in 2024. Zodra je als werkgever wenst te sparren over de hoogte van de door jouw bedrijf geboden salarissen of om te checken of jouw salaris ‘marktconform’ is, nodigen wij je van harte uit om contact met ons op te nemen.

Ook wanneer je informatie wenst over de uurtarieven voor een interim Financial Controller, staan wij uiteraard tot je beschikking.

Voor al onze finance vacatures verwijzen wij naar de volgende link.